Petrus Magni Spakius ( –1663)

Kyrkoherde i Åseda

Petrus Magni Spakius, vars ursprungliga namn var Peder Månsson Spak, var kyrkoherde i Åseda församling i fyrtio år, från 1623 till sin död 1663. År 1639 utsågs han till häradsprost i Uppvidinge. Han hade studerat i Växjö och en tid tjänstgjort som rektor där, men han hade också bedrivit studier i utlandet tack vare ett stipendium från släkten Trolle. Det sistnämnda framgår bland annat av att han brukade komplettera sin namnteckning med orden ”Trollorum alumnus”.

Ur mantalslängden

Här har 1645 års mantalslängd för Åseda församling undertecknats av Petrus Spakius (till vänster), med tillägget "Troll. alumnus". Till höger finns en underskrift av en namne till honom, häradsskrivaren Per Spaak (Peder Spak).

I Åseda blev ”mäster Peder” efter hand ägare till fem gårdar i byn Göljhult. Han hade gift sig med en prästdotter, Sara Eriksdotter, och åtminstone fyra barn överlevde till vuxna år. Växjöbiskopen Petrus Jonæ Angermannus, som var farbror till Sara Eriksdotter, betecknade Petrus Spakius som en stilla, gudfruktig och saktmodig man, som ”sina studia väl aktat haver”.

Petrus Spakius barn

Namn

Make/maka

Johan (1621 - 1686), kyrkoherde i Åseda

Maria Dusæa; Maria Alzhovia

Elisabet (ca 1623 - 1699)

Jonas Lippius, kyrkoherde i Köping på Öland

Sigrid ( - 1691)

Sven Flacherus, kyrkoherde i Nöbbele

Annika ( - 1679)

Sven Jönsson Moberg, befallningsman

*

I Växjö stifts herdaminne uppges Petrus Spakius ha varit gift två gånger, 1620 med en Ingrid Markusdotter och först därefter med Sara Eriksdotter. Min bedömning är att uppgiften om Ingrid Markusdotter är ett misstag, orsakat av en förväxling mellan Petrus Spakius och en person med nästan samma namn, häradsskrivaren Per Spaak. Den sistnämnde var samtida med Spakius och bodde i samma härad. Hans hustru hette Ingegerd Markusdotter.

I primärkällor har jag själv bara sett Sara Eriksdotter nämnas som hustru till Petrus Spakius, tidigast i en domboksnotis från 1635. Samtliga fyra ovan nämnda barn till Spakius fick döttrar som de gav namnet Sara; ingen tycks ha fått namnet Ingrid eller Ingegerd. Jag har därför antagit att Sara Eriksdotter var mor till alla fyra.


Källor:

Växjö stifts herdaminne, del IV, s. 200; del VIII, s. 349.

Uppvidinge häradsrätt, AIa:3 (1635), bild 20.

Göta Hovrätt, Advokatfiskalen Kronobergs län, EVIIAAAD:13 (1637), bild 104; (1642), bild 270; EVIIAAAD:31 (1678), bild 1190.