Johan Jonasson Skog (1833–1899)

Johan Jonasson föddes i torpet Sörskog som hörde till Dädesjö prästgård nordost om Växjö. Hans far var sockenskomakare, men vad Johan arbetade med själv i unga år framgår inte av källorna. Ännu när han närmade sig trettioårsåldern bodde han kvar hemma, och de enda tydliga spår han efterlämnade under den tiden utgjordes av utomäktenskapliga barn.

Den åtta år äldre torpardottern Johanna Svensdotter, som bodde några få kilometer från Sörskog, fick 1854 en son med Johan, och fyra år senare en dotter. Lönskaläge (samlag mellan ogifta) var straffbart, och Johan blev 1860 dömd för denna förseelse av Uppvidinge häradsrätt. I kyrkan fick han också genomgå så kallad enskild skrift, ett slags bikt.

Knappt ett år efter domen blev Johanna likafullt för tredje gången gravid med Johan. Vid det laget hade han också hunnit göra en annan kvinna med barn: den sex år yngre smedmästardottern Gustava Johansdotter Stråt, som en tid hade arbetat som piga i Dädesjö prästgård. Gustava och Johanna födde var sin dotter år 1861, i juli respektive oktober.

Enligt uppgift hade Johan lovat äktenskap med båda kvinnorna när han umgicks med dem, men det slutade med att de fick ta hand om barnen själva. Johanna tog tjänst som sköterska på fattighuset i Dädesjö, och det var i den miljön hennes tre barn växte upp. Gustava arbetade som piga på Braås bruk och fick med tiden ytterligare tre barn utom äktenskap med en eller flera andra män.

Varken Johanna eller Gustava gifte sig någonsin. Trots de ogynnsamma omständigheterna överlevde ändå alla deras sammanlagt fyra barn med Johan till vuxna år, och tre av dem bildade familj.

Johans barn

Namn

Född

Mor

Död

Johan Peter Fransson Ramn

1854

Johanna Svensdotter

1917 i Asby, Dädesjö

Sara Maria Johansdotter

1858

Johanna Svensdotter

1941 i Växjö

Emma Christina Stråt

1861

Gustava Stråt

1925 i Kalmar

Lovisa Johansdotter

1861

Johanna Svensdotter

Efter 1939

Anna Catharina

1869

Judith Berg

1869 i Karlskrona

Hilma Catharina Skog

1871

Judith Skog, f. Berg

1871 i Karlskrona

Hilda Margareta Skog

1873

Judith Skog, f. Berg

1878 i Karlskrona

Karl Alfred Skog

1876

Judith Skog, f. Berg

1930 i Karlskrona

Berta Lovisa Henrietta Skog

1880

Judith Skog, f. Berg

1952 i Karlskrona

Johan Gustaf Skog

1883

Judith Skog, f. Berg

1883 i Karlskrona

Ellen Elisabeth Skog

1885

Judith Skog, f. Berg

1952 i Stockholm

För Johans del ledde de utomäktenskapliga affärerna till att han i januari 1862 på nytt fick genomgå enskild skrift. Kort därefter lämnade han hembygden och tog värvning som marinsoldat i Karlskrona. Som många andra soldater antog han då ett nytt efternamn, och att han valde Skog hängde förmodligen samman med hans ursprung på torpet Sörskog.

Vid en mönstring ett år efter sin antagning till marinregementet noterades Johan som ”skarpskytt av andra klassen”, men det framgår inte om han hade deltagit i den frivilliga skarpskytterörelse som hade blommat upp från och med 1860 eller om han hade lärt sig skjuta först som soldat. Noteringarna från mönstringen ger oss också den enda uppgift vi har om hans yttre, nämligen hans längd: han var 5 fot och 10 3/8 tum lång, vilket motsvarar 174 cm.

Men Johan Skog blev inte långvarig i det militära. Sommaren 1865 blev han ”utstruken [avskedad] för dåligt uppförande”, och krigsrätten i Karlskrona dömde honom för ”stöld från sovande person” till två månaders straffarbete och att ”under fem år vara medborgerligt förtroende förlustig”.

Johan blev kvar i Karlskrona och började i stället försörja sig som skomakare, en syssla som han sannolikt hade lärt sig av sin far. År 1868 bosatte han sig i samma hus som den tio år yngre pigan Judith Berg. Hon hade 1865 fått en dotter utom äktenskap, och i maj 1869 fick hon ytterligare en.

Åtminstone till den andra dottern var det av allt att döma Johan som var far. I augusti 1869 genomgick han än en gång enskild skrift, och i oktober gifte han sig med Judith. Hennes båda döttrar hade då hunnit avlida, men inom äktenskapet fick Johan och Judith sedan sex gemensamma barn. Tre av dem, sonen Karl och döttrarna Berta och Ellen, överlevde barndomen.

Familjen bodde fram till början av 1880-talet på Möllebacken i centrala Karlskrona, för att sedan flytta till en arbetarbostad på Björkholmen. Mot slutet av 1880-talet återvände de till Möllebacken och bosatte sig i ett hus med två rum och kök vid Norra Möllebacksgränd 8. Ett av rummen kan Johan eventuellt ha använt som skomakarverkstad.

Johan avled i cancer år 1899, men Judith bodde kvar på Möllebacken och levde i ytterligare drygt trettio år. Det är oklart hur mycket hon visste om sin mans tidigare leverne, och dottern Ellen tycks ha haft mycket lite att säga om sin far till sina egna barn, som föddes långt efter det att han dog. Dottersonen Stig och dotterdottern Bibbi förblev hur som helst ovetande om sin morfars snedsteg tills de på ålderns höst började ägna sig åt släktforskning.


Källor:

Kyrkoarkivalier från Dädesjö (särskilt AI:14 s. 6 och AI:15 s. 11), Karlskrona amiralitetsförsamling (särskilt AI:54 s. 13 och 31) och Karlskrona stadsförsamling (särskilt AI:27 s. 22 och GI:3 s. 101).

Marinens rullor VI, Mönsterrullor för Marinregementet 1863 och 1866.