Carl Johan Berg (1818–1893)Blockmakare vid Karlskronavarvet
|
![]() Carl Johan
Bergs hus
på Chapmangatan 20 i Karlskrona,
Huset står kvar än i dag. Så här såg det ut sommaren 2002. |
Halvtannat år efter Fredrikas död gifter Carl Johan om sig. Hans nya hustru heter Carin Jönsson och härstammar från Augerum strax utanför Karlskrona. De får 26 år tillsammans, men på sin ålders höst, år 1887, mister Carl Johan också sin andra maka. Sex år senare avlider han själv, 75 år gammal.
Kyrkböckerna och varvsrullorna har inte mycket att säga om Carl Johan Berg som person, men av en händelse får vi en glimt av honom i en liten bok av H.I.V. Cedergren, En björkholmspojkes minnen:
Den välsignade solen, som alltid slösande strött sitt gull över Blekinge och sjömansstaden, torkade slutligen undan vårfuktigheten, så att topptiden kunde börja. Det fanns en utomordentligt stilig provkarta på toppar under min barndomstid. Man kunde genast avgöra, om vederbörande snurrelement var svarvat på Möllebacken, på Västerudden eller på Björkholmen. De sistnämnda igenkändes genast på sin stiliga form, som mästaren ”Toppa-Berg” var ensam om att mana fram ur sina välbehandlade träämnen, och mången ihågkommer nog, liksom jag, hur man under väntansfylld spänning i gubben Bergs lilla verkstad kunde följa arbetet i den gamla trampsvarven, då gubben trollade fram såväl sin specialitet ”stenhopparen” som andra snurrande släktingar, och ingen glömmer nog med vilken innerlig skälmskhet han mottog den låga tributen för alstret av sin svarvningskonst – i genomsnitt 5 öre – och hur han på skämt kunde låta toppen försvinna, innan den hamnade i den åtrående pojkhanden.
Källor:
H.I.V. Cedergren: En
björkholmspojkes minnen (1930).
Kyrkoarkivalier från Karlskrona amiralitetsförsamling och Karlskrona tyska församling.
Flottans arkiv, Rullor flottan 1635-1915, Timmermansrullor.
Karlskrona örlogsvarv, Ekipagedepartementet, Handl. J Ia.
Bouppteckningar (Karlskrona rådhusrätt och
magistrat FIIa:71, s. 219; FIIa:103, s. 190).