Ericus Jonæ (Dryander) ( –1612)

Ångermanlänning som blev kyrkoherde i Småland

Ericus Jonæ föddes i byn Lunne i Arnäs socken strax öster om dagens Örnsköldsvik. Hans ursprungliga namn var Erik Jonsson. Fadern hette Jon Persson och var bonde och nämndeman i Lunne.

Både Erik och hans bror Per skaffade sig gedigen utbildning, och båda blev med tiden präster i Småland. Under namnet Petrus Jonæ Angermannus (ångermanlänning) gjorde sig brodern känd och aktad som biskop i Växjö.

Erik tjänstgjorde för sin del som kyrkoherde, först i Växjö omkring 1598–1603 och därefter i Gårdsby socken strax nordost om staden. I Gårdsby bosatte han sig i Ekesås. Liksom brodern har han emellanåt benämnts med tillnamnet Angermannus, men nu antog han släktnamnet Dryander, inspirerat av prästgårdens namn– ”drys” är det grekiska ordet för ek.

Ericus Jonæ deltog i 1610 års riksdag, som ägde rum i Örebro. I februari 1612 fick han ställa upp som värd då kungen, den unge Gustav II Adolf, övernattade i Gårdsby med hela sitt läger. Av allt att döma avled han senare samma år.

Med hustrun Apollonia, som kan ha varit dotter till Magnus Benedicti, kyrkoherde i Agunnaryd, fick han fem kända barn. Samtliga blev kyrkoherdar eller hustrur till kyrkoherdar i Småland.

Ericus Jonæs och Apollonias barn

Namn

Make/maka

Jonas Erici Dryander ( - 1650),
kyrkoherde i Värnamo

Margareta Hansdotter;
Elisabet Knutsdotter

Andreas Erici Dryander ( - 1639),
kyrkoherde i Göteryd

Anna Andersdotter

Sara Eriksdotter

Petrus Magni Spakius, kyrkoherde i Åseda

Brita Eriksdotter

Nicolaus Wiræus, kyrkoherde i Virestad

Elisabet Eriksdotter

Magnus Alander, kyrkoherde i Ljungby;
Knut Mattsson, landskamrer


Källor:

Växjö stifts herdaminne, del III, s. 325.

Svenskt biografiskt lexikon (Dryander).

Teo och Per Sundin: Släkter och gårdar i Arnäs 1535–1915, s. 277