Spisordning för örlogsflottan av år 1782

Tilldelningen av mat och dryck till besättningen ombord på gångna tiders örlogsfartyg var fastslagen in i minsta detalj i en s.k. spisordning. I första hand reglerade spisordningen förbrukningen av sådan proviant som kunde förvaras ombord under längre tid. Om möjligt skulle denna proviant åtminstone någon gång i veckan kompletteras med förfriskningar, dvs. kött, grönsaker och andra färska matvaror inhandlade i land. Uteblev denna färskmat infann sig skörbjuggen obönhörligen inom någon månad.

Inom den svenska örlogsflottan har diverse olika spisordningar upprättats och tillämpats genom åren. Den nedan återgivna tillkom 1782 med anledning av att 1781 års neutralitetsexpedition redan efter kort tid hade blivit helt utslagen av skörbjugg. Uppenbarligen hade den då använda spisordningen inte varit tillfyllest. Erfarenheterna från James Cooks nyligen genomförda långresor visade emellertid att surkål med framgång kunde användas som medel mot skörbjugg, och den viktigaste nyheten i 1782 års spisordning var en regelbunden tilldelning av just surkål två gånger i veckan.

Med obetydliga förändringar förblev 1782 års spisordning giltig under många år. Den användes sålunda fortfarande under kriget 1808–09. Att det även då uppkom mycket svåra problem med skörbjugg berodde delvis på att spisordningen inte kunde följas helt och hållet – det gick exempelvis inte att få tag på surkål. En väl så viktig orsak var den nästan totala frånvaron av förfriskningar.

Den här återgivna spisordningen avser ett helt s.k. fatlag på åtta man. Längst ned på sidan finns samma spisordning omräknad till en enskild persons förbrukning och uttryckt i nutida mått.
 


Dagspisningsordning

för åtta man i fatlaget, att efterlevas på Våre örlogsskepp och fartyg under sjöexpeditioner

 

Morgon

Middag

Afton

Måndag

smör, 16 lod
brännvin, 4 jungfrur

surkål, 2 kannor
havregryn, 1 kvarter
fläsk, 4 skålpund

korngryn, 7 kvarter
smör, 20 lod
brännvin, 4 jungfrur

Tisdag

salt sill, 1 skålpund
brännvin, 4 jungfrur

ärter, 4 ½ kvarter
havregryn, 1 kvarter
salt kött, 6 skålpund

korngryn, 7 kvarter
smör, 20 lod
brännvin, 4 jungfrur

Onsdag

smör, 16 lod
brännvin, 4 jungfrur

ärter, 4 ½ kvarter
havregryn, 1 kvarter
salt sill, 2 skålpund

korngryn, 7 kvarter
smör, 20 lod
brännvin, 4 jungfrur

Torsdag

salt sill, 1 skålpund
brännvin, 4 jungfrur

surkål, 2 kannor
havregryn, 1 kvarter
fläsk, 4 skålpund

korngryn, 7 kvarter
smör, 20 lod
brännvin, 4 jungfrur

Fredag

salt sill, 1 skålpund
brännvin, 4 jungfrur

ärter, 4 ½ kvarter
havregryn, 1 kvarter
salt kött, 6 skålpund

korngryn, 7 kvarter
smör, 20 lod
brännvin, 4 jungfrur

Lördag

smör, 16 lod
brännvin, 4 jungfrur

ärter, 4 ½ kvarter
havregryn, 1 kvarter
salt sill, 2 skålpund

korngryn, 7 kvarter
smör, 20 lod
brännvin, 4 jungfrur

Söndag

salt sill, 1 skålpund
brännvin, 4 jungfrur

salt kött, 6 skålpund
vetemjöl till pudding,
     4 skålpund
smör, 20 lod*

korngryn, 7 kvarter
smör, 20 lod
brännvin, 4 jungfrur

* Dessa tjugo lod smör till pudding användas på det sätt, att 4 lod därav läggas i smeten, samt 16 lod smältas till doppa, då den förtäres.

Torrt bröd bestås 2 lispund 5 marker på fatlaget i fem dagar, som utlevereras till envars eget förvar, och nyttjas såväl till frukost om morgonen som den övriga bikosten om dagen.

Vinättika, att blandas i vatten till dricka, gives en halv jungfru om dagen till mans, och utdelas denna blandning på lika sätt som förut med drickat skett. Men på lastdragare, för manskapets trägna arbete, får var man i stället för vinättikan en halv jungfru brännvin till varje middag.

Salt till kokning utgives efter behov, men får ej överstiga ett lod på man om dagen.

Tobak in natura, 3 kvintin för man om dagen.

När tillgång icke gives på surkål, så utdelas vanlig ärtportion i stället.

Så ofta tillgång är på färskt kött, så utgives därav sju marker på fatlaget, varemot fläsket uti surkålen indrages, eller ock salta köttet, när grönsaker givas till soppa, emot vilka ärtorne indragas, och till deras värde grönsakerne beräknas.

Då färsk fisk kan erhållas till 13 eller högst 14 sk. lispundet, så bestås var man en mark, varemot sillen om middagen besparas.

När oväder hindrar kokning, får manskapet torr föda, som består av dubbel portion fläsk om middagen och smör om aftonen, jämte en halv jungfru brännvin om middagen.

Uti frukostbrännvinet blandas några droppar vitlöksessens för var man, helst uti juni och september månader; men uti juli och augusti månader innehålles därmed, undantagande då mycken nederbörd och några kalla dagar skulle tillstöta.

Söndagskosten blir alltid oföränderlig, då kokning kan verkställas.

Gripsholms slott den 24 oktober 1782

GUSTAF
 


Spisordningen omräknad till en enskild person
och uttryckt i nutida mått

 

Morgon

Middag

Afton

Måndag

smör, 27 g
brännvin, 4 cl

surkål, 6,5 dl
havregryn, 0,4 dl
fläsk, 210 g

korngryn, 2,9 dl
smör, 33 g
brännvin, 4 cl

Tisdag

salt sill, 53 g
brännvin, 4 cl

ärter, 1,8 dl
havregryn, 0,4 dl
salt kött, 320 g

korngryn, 2,9 dl
smör, 33 g
brännvin, 4 cl

Onsdag

smör, 27 g
brännvin, 4 cl

ärter, 1,8 dl
havregryn, 0,4 dl
salt sill, 105 g

korngryn, 2,9 dl
smör, 33 g
brännvin, 4 cl

Torsdag

salt sill, 53 g
brännvin, 4 cl

surkål, 6,5 dl
havregryn, 0,4 dl
fläsk, 210 g

korngryn, 2,9 dl
smör, 33 g
brännvin, 4 cl

Fredag

salt sill, 53 g
brännvin, 4 cl

ärter, 1,8 dl
havregryn, 0,4 dl
salt kött, 320 g

korngryn, 2,9 dl
smör, 33 g
brännvin, 4 cl

Lördag

smör, 27 g
brännvin, 4 cl

ärter, 1,8 dl
havregryn, 0,4 dl
salt sill, 105 g

korngryn, 2,9 dl
smör, 33 g
brännvin, 4 cl

Söndag

salt sill, 53 g
brännvin, 4 cl

salt kött, 320 g
vetemjöl till pudding,
     210 g
smör, 33 g

korngryn, 2,9 dl
smör, 33 g
brännvin, 4 cl

Torrt bröd, 625 g per person och dag.
Vinättika, 4 cl per person och dag.
Salt, högst 13 g per person och dag.
 

Källa:  Generalstabens historiska avdelning: Sveriges krig åren 1808-1809. (1890-1922).